2. 1. 12

Kaj potrebuje glasbenik

Priznam, priznam, naslov je nateg. Zavajujoče oglaševanje v upanju na ekstra klik s strani kakega uspeha željnega garažnega benda. Jebiga, blogging ist krieg! V resnici nimam pojma, kaj nuca muzičar, da mu "rata". Če bi vedel, bi bil pač uspešen muzičar, d0h. Oziroma glede na svojo koordinacijsko telebanskost in profesionalni pristop k rekreativnemu konzumiranju vodke bi bil bolj verjetno lovec na talente pri kaki ukrajinski založbi, v nobenem primeru pa ne bi bil tukaj zdaj, zmačkan know-it-all blogger. 


Mi je pa dokaj jasno, česa glasbenik NE potrebuje, da se zlije s poslušalčevim uhljem. Študija primera: duo Incurabili. Gremo!


Glasbenik ne potrebuje:
  • bežigrajskega stadiona, Wembley arene ali Cankarjevega doma. Zadostuje plac s kakimi dvajsetimi kvadrati, šankom in kotom, v katerega se postavi opremo in špila, iz oči v oči par centimetrov od okoli nagnetene publike. WC je dobrodošel, a ne nujen.
  • dvometrske dile efektov, sedemnajst činel različnih velikosti ali koncertnega klavirja. Zadostuje par kitar s feršti, takisto par bas bobnov s skromno činelco na vrhu in potem kar mu pač pride pod prste, bodisi stojalo mikrofona, po katerem tapka s palčkami, bodisi ropotulje, naključne žrtve turistične nakupovalne mrzlice v Mehiki. 
  • pet tisoč megavatnega reflektorja, dvajsetmetrskega zidu LCD zaslonov v ozadju ali tropa zdresiranih akrobatov. Zadostuje par vrtnic, ki poplesujeta pod udarci bobna, v katerem domuje lončnica, pa je. Preprosto, a estetsko.
  • triurne setliste, nabasane z vsemi hitiči, obskurnimi B-sidei, nepotrebnimi priredbami (heh, nepotredbami) in improvizirano polurno solažo. Zadostuje slaba ura kvalitetnega bluzenja, dovolj za potešitev, a ne za prenažrtost.
  • razvlečenih medgovorov, neprestanega zahvaljevanja ali podžiganja publike. Zadostuje kak dovtip in klic na šank za pivo, komunicira se itak prek glasbe.
Ne me zdaj narobe razumeti, seveda ni nič slabega, če glasbenik ima kaj ali vse od naštetega. Point je pač v tem, da sta Incurabili v izložbi Repete bara dokazala, da za dober špil ni treba veliko. Za slabega pa nima smisla iskati izgovorov.

V Repete baru se je 29.12. z Incurabili okrepčal ofcar. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar