15. 1. 12

Najbolj pričakovano 2012

V naši ljubi kuri se zopet obeta pestro glasbeno leto, zato smo na kup navlekli nekaj najbolj zanimivih oziroma pričakovanih domačih izdaj leta 2012, kvintet izvajalcev pa s starodavnimi orientalskimi metodami mučenja, ki vključujejo dva zaboja ravno prav zrelih banan in pokvarjen STOP znak, vljudno prisilili, da razkrijejo svoje načrte. Sprva torej peterica izdatno mučenih po abecednem redu, nato pa še kopica skomin za prihajajoče leto.


Balladero: Club Deuce (izid: ~22.2.2012 ob 22h)
Dominik Bagola, član zamrlih Psycho-Path, je bobnarske palčke iz tistih časov zamenjal za vokalno-klavirski izraz, poimenovan Balladero, vendar pa naj feni Psycho-Path ne pričakujejo nadaljevanja stare zgodbe: "Ime projekta se dotika dejstva, da gre v osnovi za downtempo glasbo, ki temelji na klavirskih songih v domeni temnejših balad, ki so sicer v celoti avtorske, se pa napajajo iz širokega pejsaža vplivov, od Toma Waitsa, Neila Younga pa vse do klasike."

Club Deuce je po The Ass-Soul of Psycho-Path (2008) druga plošča, na kateri je prisoten Dominik, hkrati pa tudi njegov avtorski prvenec na klavirju in vokalu. Klub sodelujočih pri nastanku obsega podružnice v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem in v ZDA, vključno z žurerskim postankom v miamijskem baru Club Deuce, "kjer za krožnim šankom in lynchevskim interierjem med transvestiti, beatniki in ostalimi svobodomiselnimi najdeš tudi imitatorja Keitha Richardsa."

Glasbeno lahko pričakujemo "zvok polnokrvne plošče, ki v celoti sloni na klavirju, bogato namočenem v aranžersko-bendovsko omako. Dobra ura polne glasbe, ki je vzklila v zanimivem ustvarjalnem obdobju in se zlila v dvanajst avtorskih komadov, je od začetka do konca zastavljena kot celota z namenom, brez 'slučajnih' komadov oziroma fillerjev. Ker je bil album nekako koncipiran med hojo, gre tudi za tak tempo. Ne mudi se, album pa poskuša celovito zvočno prislikati vse korake na poti. Resnost albuma sicer mehča zanimiv, igriv in odprt nabor sodelovanj, tako instrumentalnih kot vokalnih."

The Canyon Observer: ? (izid: jesen 2012)
Petčlanska zasedba The Canyon Observer, ki v svojem temačnem kotlu vari atmosferično mešanico post-metala, sludgea in noisa, se je lani pojavila iznenada, tezgarila kot predskupina na nekaj odličnih koncertov tujih zasedb, obredla Balkan z Y, vmes pa postregla z EP-jem, ki se je ob izteku leta znašel pri vrhu številnih domačih in tujih best-of seznamov.


Okrepljeni z novim kitaristom nameravajo letos jeseni slediti zaenkrat uspešno začrtani poti z novo EP izdajo, ki bo po besedah basista Nika Franka konceptualno definitivno nadaljevala zgodbo, pričeto s Chapter I, ter se "poglabljala v nove spektre podzavesti in raziskovala nove oblike čustvenega in fizičnega zadovoljstva. Drek."


EP bo izšel pod KAPA Records, kot kaže pa bo sneman v studiu God Bless This Mess s Pluegom, ki je naredil mix in master prvega EP-ja. Zaradi časovne oddaljenosti dejanske izdaje naslov ali druge podrobnosti še niso znane, gre pa pričakovati "boljšo produkcijo, več mastnoče in jajc, nekaj v tem stilu." Le pripravite krožnike.


Coma Stereo: 1000 mest (izid: 16.2.2012)
Kozmični četverec se s transgalaktične druge plošče vrača v Maribor in še 999 drugih mest s tretjim izdelkom, ki ga bodo, naslovu primerno, predstavljali vse povprek po Evropi: "Otvoritvena turneja se bo začela v Sloveniji, nato sledijo Češka, Nemčija, Nizozemska, Belgija, Švica, Francija in Italija. Maja najverjetneje sledi tudi Balkan, bomo še videli. Že dobro leto nismo bili na turneji, zato se zelo veselimo ponovnega igranja," pravi basist Marko Širec.


Invaziji tujine navkljub je 1000 mest njihov prvi izdelek v slovenščini, lastiti pa si ga bo moč le v digitalni obliki ali na vinilu. "Plošča se kar precej razlikuje od Transgalaktike, saj smo dve leti skrbno pripravljali komade in se posvetili vsakemu detajlu. Manj je daljših komadov, plošča je mnogo bolj dostopna in iskrena." Pri produkciji je zopet imel prste vmes Hrvoje Nikšić, za  izdajo deseterice novih komadov pa bo zadolžena KAPA Records.


"Mislim, da se pozna, da smo veliko doživeli kot bend, postali smo bratje. Ujeli smo dober trenutek, Tomaž je nato začel peti v slovenščini, s čimer smo odšli v neko novo ustvarjalno dobo. Ustvarili smo svoj zvok, ki je popolnoma naš in avtorski, tega sem zelo vesel. Navsezadnje pa smo vsi navdušeni, da nas je KAPA Records vzela pod svoje okrilje. Od tu navzgor!"


Stekli psi: Čista vejst/Čista vest (izid: 26.1.2012)
Kvintet Stekli psi je pred dvema letoma s prvencem Koga briga! slovensko rap sceno obogatil z izvrstno, družbeno angažirano hip hop crossover ploščo, mimogrede pa dokazal še, da prekmurščina ni nikakršna ovira pri osvajanju širše Slovenije. Druga plošča z zaenkrat še ne točno določenim naslovom pade že čez par tednov, s predstavitvenim špilom na God Bless This Mess festivalu. "Bend se še ni zedinil glede imena, vsak od nas ima neke svoje ideje, koncepte, ki pa morajo imeti nek skupni imenovalec, da bomo na koncu lahko vsi zadovoljni," pravi bobnar in producent Plueg.


Plošča je bila posneta na večih lokacijah širom Prekmurja, od Ambasade ŠKM do Pluegovega doma, tako kot Koga briga! pa bo izšla pri God Bless This Mess. "Na plati bo 13 komadov. Zdi se nam, da je drugi album bolj odrasel v nekem smislu, da so teksti bolj osebno izpovedni, ni toliko lokalpatriotizma kot na prejšnji. Tudi v glasbenem pogledu nismo ponavljali nekih vzorcev prve plate, od prvega nastalega komada (Prvi dež) za plato in prvih demotov nam je bilo nekako jasno, da bo novi material drznejši, bolj spontan, melodičen, ritmičen … Delno se na ta vibe navezuje tudi ime plošče, saj imamo glede tega “čisto vejst”, to smo mi, glasba se je sama izpljunila na površje, mi smo bili samo neke vrste medij, da je vse skupaj dobilo neko realno obliko."


Po uspehu prvenca so Psi napovedali, da zloglasnega sindroma druge plošče pri njih ne bo. "To je sedaj postala realnost. Imamo material, za katerim stojimo. Ob vsakem poslušanju ugotoviš, da je plata pač zapis nekega časa, razmišljanja, ustvarjanja, čustev in odnosa med vsemi vpletenimi. Recimo, da je material na tej plati nastajal bolj v skupnem duhu in ne toliko iz nekih abstraktnih jam sešnov kot na prejšnji. Nekaj komadov je spontano nastalo kar na samem snemanju v studiu ob vinu, klobasah in sproščenem druženju, česar na prvi plati nismo počeli, in to je moč slišati tudi v samih komadih," zaključi Plueg.


Werefox: ? (izid: ?)
Nekje na prekmurskih ravnicah se je lani skotila skrivnostna lisica s častitljivim pedigrejem. Čeprav ima zasedba pod imenom Werefox za sabo šele peščico živih nastopov, je sestavljena iz izkušenih (bivših) članov skupin Psycho-Path, Sphericube, Manul, Lollobrigida in Bekko, glasbeno pa se označujejo za eksperimentalno ljubavno muziko. Že bežen ošvrk njihovega spletnega brloga pa pokaže, da se kot prave lisice požvižgajo na zimsko spanje in pridno ustvarjajo, tako da se letos obeta tudi polnopravni plošček.



"O samem snemanju, založbi itd. še nimamo informacij, saj še pišemo komade, ki bodo uvrščeni na album. Lahko povemo, da bo število komadov na albumu verjetno 12 ali pa 13. Odvisno od sreče ali nesreče, 13-ki se seveda vsi izogibamo ;). Se bo pa zelo verjetno zgodilo sodelovanje z Janezom Križajem, producentskim magom na domačih tleh. Ostalo bo znano v bližnji prihodnosti," razkriva kitarist Bekko.

Kaj gre od take fantastične glasbene beštije sploh pričakovati? "Veliko? Malo?... Menimo, da je to predvsem vprašanje za poslušalce ... Vsaj 12 svežih kompozicij, to je skoraj tako kot 12 svežih nedeljskih žemljic, ki jih kupiš v pekarni ob 10. uri zjutraj, na poti z jutranje kave. Zagotovo pa bo drugačno od naših prejšnjih kreacij - po evolucijskem načelu je to ustvarjalcu vedno v največje veselje." Vsekakor predvidevamo, da bo sezona lova na lisice letos glasna.

Pjevali, ružili in pokali na takšnem ali drugačnem ploščku naj bi še:

We'll keep you posted.

Ni komentarjev:

Objavite komentar