12. 3. 12

(U)pravičen hype

Kiuriki
Desetminutna izpostavljenost polovici hrupnega dvojca Kiuriki (polovica je zbolela) je bila več kot dovolj za pristno empatično podoživljanje prijateljevega bolečega obiska pri zobozdravniku (mesarjenje ustne votline ga je na dan žena prikovalo med domače štiri stene, drugače bi v tandemu sisala pirčke v Menzi). Zapnem si jakno, stopim ven na zrak in kot priden kuža potrpežljivo čakam gospodarico večera, Merril Garbus in njen band tUnE-yArDs

Dvomim, da ekipa potrebuje kakšno posebno predstavitev, glede na to, da se je v letu 2011 njen (njihov) drugi album w h o k i l l visoko uvrščal na večino jagodnih izborov »alternativnih« medijev (iz glave lahko omenim NME in Pitchfork). Medijski hype je nedvomno vplival na razprodano dvorano, kar, če si bolj vraževerne sorte, ni preveč obetavno (khem, Dum Dum Girls, khem).

tUnE-yArDs
Merril se sprehodi na oder in zasede prostor na levi. Obdana je z dvema mikrofonoma, manjšim setom bobnov, zraven bobnov sloni ukulele. V dvorani zadoni bučen aplavz, Merril se začne oglašati, dvorana utihne. Začetek spominja na ogrevanje glasilk in pevka kaj kmalu dokaže izjemen razpon glasu. Na odru se ji pridružijo basist ter dva saksofonista. Semplanje vokala in bobnov v živo ustvarja zabavno večplastnost, z močnimi bas linijami in hrupnimi trobili pa se izrisuje zares zanimiva in eklektična zvočna podoba, ki krasi album. Iskreno sem navdušen nad  organiziranim kaosom, ki ga band iz albuma uspešno prenese na in pod oder, razposajenost je nalezljiva. Še med igranjem komada Gangsta, ki mi je res mimo, uživam.

Naključni kriki, nepričakovani skoki med oktavami, nenavadna barva glasu (med prvim predvajanjem ploščka mi ni bilo čisto jasno, če poje moški ali ženska) in zabavna prezenca so razlogi za to, da Merril velja za eno zanimivejših novejših glasbenic. Ekscentričnost se ji poda, najbrž zato, ker je pristna.

Odigrana je večina materiala z drugega albuma, sledi pričakovan bis, ki ga pevka posveti ženskam. Zadnji tepež bobna in navdušujoč nastop ameriških glasbenikov je končan, moj večer pa se nadaljuje v iskanju opojnega zadovoljstva, kajti glasbenega sem ta večer že našel.

8.3. je bil v Menzi pri Koritu nahajpan MKVLI.

Ni komentarjev:

Objavite komentar